заедно

заедно
за̀едно
нрч insième

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

 • заедно — нар. със, вкупом, купом, съвместно, ведно, наедно, колективно, дружно, задружно, ръка за ръка, изведнъж, наведнъж, изцяло, едновременно, солидарно, барабар, в крак, рамо до рамо …   Български синонимен речник

 • вкупе —   заедно …   Църковнославянски речник

 • купно —   заедно …   Църковнославянски речник

 • спостник —   заедно постещ …   Църковнославянски речник

 • споющий —   заедно или едновременно пеещ …   Църковнославянски речник

 • Дворецкий, Василий Фёдорович — Василий Фёдорович Дворецкий …   Википедия

 • Клитемнестра — мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Тиндареј и на Леда, сестра на Елена, жена на Агамемнон сурово му се одмаздила на мажот за смртта на ќерката Ифигенија (не знаела дека Артемида ја спасила и ја пренела на Таврида) и за неверството… …   Macedonian dictionary

 • пакет — (фр. paquet) 1. збир од повеќе работи врзани или спакувани заедно 2. завиткан предмет врзан заради попогодно транспортирање или за да се заштити, бале 3. кутија или сандаче со стока 4. поштенска пратка во пакет заедно пакет аранжман врзана… …   Macedonian dictionary

 • тути — (итал. tutti) 1. сите, сите заедно 2. во хор сите гласови заедно, целиот хор …   Macedonian dictionary

 • задружно — нар. заедно, вкупом, съвместно, ръка за ръка, дружно, наедно, всички заедно, групово, колективно …   Български синонимен речник

 • топтан — същ. изцяло, нацяло, изведнъж, напълно, анблок, наедно, заедно, на един път същ. на един дъх, с един замах, всички заедно, вкупом, купом същ. на едро, небрежно, през куп за грош …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”